Έχοντας ήδη αναφερθεί λίγο πιο αναλυτικά στο branding, ας δούμε μερικούς τρόπους για ένα πιο πετυχημένο branding.
Διαφοροποίηση
Τα πρώτα βασικά ερωτήματα που οφείλεις να κάνεις στον εαυτό σου όταν ξεκινάς να χτίσεις ένα brand είναι τα εξής: “ποιος είσαι”, “τι κάνεις” και “γιατί έχει σημασία αυτό που κάνεις”. Οι απαντήσεις σου στα ερωτήματα αυτά θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μία πιο ξεκάθαρη εικόνα πάνω στο ίδιο σου το brand.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να φιλτράρει κάθε περιττή και ανούσια πληροφορία, κρατώντας μόνο ό,τι είναι πιο σημαντικό, ό,τι πραγματικά μετράει. Γι’ αυτό, αναρωτήσου ξανά “γιατί έχει σημασία αυτό που κάνεις;”.
Η διαφοροποίηση έχει υποστεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη ανά τους καιρούς. Ξεκινώντας από το “τι είναι” και το “τι κάνει”, πέρασε στο “πώς νιώθεις” για να καταλήξει πλέον στο “ποιος είσαι”. Με απλά λόγια, όταν αγοράζαμε παλιά ένα προϊόν δίναμε περισσότερη σημασία στο τι αυτό είναι και τι κάνει. Στη συνέχεια, σταματήσαμε ασυναίσθητα να δίνουμε σημασία και να το κρίνουμε σύμφωνα με τα προτερήματά του και στραφήκαμε στο πώς νιώθουμε όταν το χρησιμοποιούμε. Η αίσθηση αυτή έχει πάει ένα βήμα παραπέρα και πλέον προκειμένου ένα brand να διαφοροποιηθεί πρέπει να σταθεί στο “ποιος είσαι” όταν το χρησιμοποιείς ή, ακόμη καλύτερα, σε ποια ομάδα ανθρώπων ανήκεις χρησιμοποιώντας αυτό το brand, μιας και οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη ανάγκη να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου.
Καινοτομία
Ένας απλός (θεωρητικά), αλλά δύσκολος (πρακτικά) τρόπος για να ξεχωρίσεις, είναι να καινοτομήσεις. Πότε ξέρεις ότι μια ιδέα θεωρείται καινοτόμα; Όταν φοβάσαι να τη δοκιμάσεις Αυτή όμως είναι η σκληρή αλήθεια. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα ξεχωρίσεις όταν κάνεις ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι. Όταν όλοι πάνε αριστερά, εσύ πήγαινε δεξιά.
Η καινοτόμα ιδέα συνήθως έρχεται από άτομα τα οποία βρίσκονται έξω από τον κύκλο σου, άτομα που δεν επηρεάζονται από τους ίδιους παράγοντες που επηρεάζεσαι εσύ. Γι’ αυτό μη φοβάσαι να εμπιστευτείς μια “περίεργη” ιδέα που θα σου προτείνει κάποιος τρίτος.
Η καινοτομία μπορεί να αφορά οποιοδήποτε κομμάτι του brand σου. Μπορεί να είναι ένα πολύ ξεχωριστό, μα συνάμα πρακτικό, όνομα ή μια πολύ ιδιαίτερη και εντυπωσιακή συσκευασία για το προϊόν σου. Η καινοτομία απαιτεί ρίσκο, πάρ’ το!
Επικύρωση
Τα παλιά χρόνια, ένα brand λάνσαρε ένα καινούριο προϊόν στην αγορά, το διαφήμιζε όσο καλύτερα μπορούσε και στη συνέχεια περίμενε να φανεί η επιτυχία τού προϊόντος της με την αύξηση των πωλήσεων. Πλέον, αυτός ο “μονόλογος”, έχει μετατραπεί σε “διάλογο”.
Το προϊόν λογίζεται ως ένας ζωντανός οργανισμός τού οποίου η ζωή δεν τελειώνει μόλις βγει στην αγορά. Ένα brand έχει την ευκαιρία να κριθεί και μέσα από το feedback που θα πάρει η εταιρεία να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, προσφέροντας πίσω ένα βελτιωμένο προϊόν.
Η “μετατροπή” του προϊόντος σε ζωντανό οργανισμό φέρει επίσης και αρνητικές συνέπειες, καθώς μια αποτυχία ενός προϊόντος μπορεί να βλάψει άμεσα το ίδιο το brand. Επομένως, η σωστή μελέτη ενός brand και η διαρκώς προσεκτική διαχείρησή του, παίζουν τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του.