Η κοινή γνώμη που επικρατεί γύρω από την έννοια του μινιμαλισμού είναι ότι πρόκειται για κάτι απλό. Όσον αφορά το design θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως σημαίνει “να βάζεις λίγα στοιχεία στο σχέδιο”. Είναι όμως έτσι; Και αν ναι, είναι όντως τόσο απλό όσο ακούγεται;
Ο όρος “μινιμαλισμός” είναι σχετικά πρόσφατος, καθώς χρησιμοποιήθηκε ευρέως τη δεκαετία του ’60, ωστόσο σε πιο σύγχρονους κλάδους όπως το web design, χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται. Είμαι σίγουρος ότι οι πιο παλιοί θυμάστε εκείνα τα πρώτα εκπληκτικά websites με pixel animations και γκλίτερ τα οποία είχαν σκοπό να εντυπωσιάσουν τον χρήστη.
Εδώ κρύβεται και το κλειδί του μίνιμαλ design.
Σκοπός του δεν είναι να εντυπωσιάσει τον χρήστη με περιττές φαρφάλες, αλλά να μεταφέρει ένα μήνυμα. Ο ίδιος σκοπός δηλαδή που εξυπηρετείται κατά κανόνα στο design. Η απουσία περιττών στοιχείων στρέφει τον θεατή στην ουσία, που είναι το ίδιο το μήνυμα. Πόσο εύκολο είναι όμως να σχεδιάσεις κάτι απλό;
Είναι εύκολο να γράψεις ένα μακροσκελές και βαρετό γράμμα, όμως είναι δύσκολο να συντάξεις ένα κείμενο που επικεντρώνεται καθαρά και μόνο στο θέμα για το οποίο μιλάει. Είναι εύκολο να βγάλεις μια φωτογραφία οτιδήποτε βλέπεις μπροστά σου, είναι όμως δύσκολο να κάνεις τον θεατή να επικεντρωθεί στο στοιχείο που θέλεις εσύ συγκεκριμένα να δει. Η απλούστευση απαιτεί περισσότερη σκέψη και χρόνο!
Για να σχεδιάσεις κάτι απλό πρέπει να έχεις κατανοήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις βασικές αρχές του σχεδίου.
“Simple can be harder than complex” είχε πει κάποτε ο Steve Jobs, διότι χρειάζεται να δουλέψεις πολύ σκληρά προκειμένου να καθαρίσεις το μυαλό σου και να παράξεις κάτι απλό. Απλό αρκετά ώστε να το εκτιμήσει (συνήθως ασυνείδητα) το κοινό, διότι τους αρέσει το απλό, το ξεκάθαρο μήνυμα που περνάει ένα μινιμαλιστικό σχέδιο.
Και αυτή είναι η ομορφιά του μίνιμαλ design. Η ικανότητά του να περνάει το μήνυμα που πρέπει, καθαρά και εύστοχα, χωρίς να κουράζει και -ταυτόχρονα- χωρίς να θεωρείται “λίγο”. Γιατί στην εποχή που ζούμε, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ένα τεράστιο πλήθος πληροφοριών, οπότε αυτό που επιζητούμε είναι μία ατόφια πληροφορία, όμορφα δοσμένη.